Un studiu realizat la Michigan State University sugerează că adulţii care se confruntă cu limitări ale simţului mirosului pot avea un risc de deces crescut cu 50% în decursul unei decade.
„Un simţ al mirosului deficitar devine din ce în ce mai comun printre bătrâni, acesta fiind corelat cu un risc mai mare de deces”, a declarat Honglei Chen, epidemiolog care a condus cercetarea, notează Medicalxpress.
CITEȘTE ȘI: Triunghiul malefic: Cele trei probleme care te expun bolilor cardiovasculare
Pe baza informaţiilor oferite de către Institutul Naţional al Îmbătrânirii (National Institute on Aging’s Health ABC) din SUA, cercetătorii au analizat datele a 2.300 de participanţi cu vârste cuprinse între 71 şi 82 de ani de-a lungul a 13 ani. Participanţii au trecut printr-o testare a simţului mirosului şi au fost divizaţi în trei categorii în funcţie de rezultatele obţinute: cei cu simţ al mirosului bun, moderat şi deficitar.
Rezultatele studiului nu au fost influenţate de către aspecte precum sexul, rasa sau alţi factori demografici. Totuşi, în mod surprinzător, participanţii care aveau o stare de sănătate mai bună decât ceilalţi au avut un risc mai crescut de deces. „Nu ştim cauza creşterii cu 70% a riscului de deces. Trebuie să aflăm ce se întâmplă acelor indivizi”, a declarat Honglei Choi.
Un simţ al mirosului deficitar poate fi un indiciu timpuriu al degradării stării de sănătate, implicaţile acestei deficienţe fiind mai adânci decât putem înţelegem în prezent. De asemenea, Honglei Choi recomandă includerea testării mirosului atunci când mergem la un consult medical.
CITEȘTE ȘI: Aţi auzit de LATE? Este o nouă formă a demenţei, confundată până acum cu Alzheimer
Choi a declarat că doreşte să continue să cerceteze această situaţie pentru a determina adevărata cauză a acestei creşteri a riscului de deces.